fredag den 16. september 2011

Et moderne kolonihavehus




















Det er ikke kun mormor, der er glad for sit kolonihavehus, men også yngre generationer har fået øje for supplere bylivet med en lille fredfyldt oase,  hvor der kan dyrkes grønsager, blomster, udeliv med fest og leg.
Et ungt arkitek- og forældrepar, Peter Hofmann og Karen Jelnes, i Århus fik lyst til at supplere deres lejlighed med et fristed og købte en kolonihavegrund, hvor de selv kunne bygge deres bud på et moderne kolonihavehus.
Træhuset er udformet som en æske, der er foret med lyst træ. Til den sortmalede yderbeklædning, som stiller højere krav til holdbarhed ved at være udsat for vind og vejr, valgte parret den arkitekttegnede Aart profil fra SUPERWOOD™. Udover at den miløvenlige træbeklædning af gennemimprægneret nordisk gran er beskyttet mod råd og svamp, understreger den træhusets enkle og moderne udtryk.
For at opnå en ønsket kontrast til den ydre del af ”æsken”, er huset indvendigt beklædt med lyse lister i lærketræ.


















Parret har selv tegnet og bygget det 22 m² store træhus, som er opdelt i tre zoner. Den bagerste del er indrettet til soverum og badeværelse, og midten til køkken og spiseplads. Herfra kan huset åbnes til den forreste zone, som består af  en overdækket terrasse med udekøkken.
Muligheden for at  inddsrage udendørsarealet uden en markant overgang mellem ”ude og inde”, er en af de grundlæggende ideer bag husets indretning for at få mest mulig glæde af haven.  En foldedør, som kan åbnes helt opfra det  9 m² store opholdsrum ud mod den overdækkede træterrasse gør dette muligt. 



















Planlægningen og opbygningen af havehuset, som Peter Hoffmann og Karen Jelnes, kalder deres kolonihavehus, har ifølge parret været en spændende proces. Alt er er nøje gennemtænkt for at få funktionalitet og design til at gå op i en højere enhed med budgettet. Samtidig skulle det være nemt at bygge det selv. Huset, som kostede dem 100.000 kr. i materialer, har netop modtaget Bolius’ Idepris i kategorien ”Huse i haven”.

Ingen kommentarer: