mandag den 3. december 2012

SUPERWOOD I DANSK SVENSK REDNINGSAKTION AF EN SMULDRENDE BOLIGDRØM





Ejerne og forsikrikringsselskabet af lejligheder i et boligkompleks i Malmö fra 2001 har lært en lektie, der kom til at koste dyrt. De træbeklædte facader var begyndt at rådne i løbet af få år. Klog af skade og takket været et engageret samarbejde mellem beboerne og virksomheder på tværs af Øresund, lykkes det at finde en sikker og holdbar løsning.

Med en af de mest eftertragtede beliggen-heder i Malmö, ned til Øresund og samtidig midt i byen, var byggeriet for mange beboere i Västa Hamnen opfyldelsen af deres boligdrøm. Västa Hamnen er bl.a. kendt for bygningen Turning Torso og miljøvenligt boligbyggeri. Dog i modsætning til Turning Torso, er her tale om et byggeri, der med sit udtryk bygger på den svenske byggetradition med træbeklædte facader. Da ejerne flyttede ind i den nyopførte bolig, havde de ikke regnet med at de allerede få år senere skulle i gang med en omfatttende renovering. ”Længere skulle der ikke til, før træet blev nedbrudt. Det viste sig, at der var gået råd og svamp i træbeklædningen og dermed var en uforudset høj regning i sigte”, fortæller en af beboerne, Niclas Waldorf Slot, som oprindelig er fra Danmark.

Ikke-imprægneret gran er tilbøjelig til at rådne under malingen
Med en professionel baggrund som snedker, var det en selvfølge for Niclas Waldorf Slot, at tage sig aktivt af problemet med facadebeklædningen. ”I Sverige er det almindeligt at man bruger malet uimprægneret gran til facadebeklædning. Men når vi er i områder hvor klimaet er fugtigt, som f.eks. i Danmark og her, på den anden side af Øresund, så er ikke-imprægneret gran tilbøjelig til at rådne under malingen,” fortsætter Niclas.

Beboernes dilemma
Niclas, som imidlertid er blevet projektleder på renoveringsprojektet, fik opgaven at undersøge mulighederne for en ny og bedre træbeklædning. Beboerne var fortsat enige om at prioritere et miljøvenligt materiale, som ubehandlet gran, i princippet er. Men klog af skade var alle enige om, at der var brug for et materiale med lang holdbarhed.
En nærligende og nem løsning havde været at bruge almindeligt trykimprægneret træ, hvis ikke det havde været for beboernes dilemma med at skulle acceptere miljøbelastning, for at få holdbarhed.


Miljøvenligt imprægneret træ beskyttet helt ind i kernen
Gennem sit arbejde som snedker i Danmark havde Niclas imidlertid erfaring med produktet SUPERWOOD™, som produceres i Hampen i Jylland. Superwood-træ, er også nordisk gran, men bliver fremstillet med en miljøvenlig og skånsom imprægneringsproces, som beskytter træet helt ind i kernen uden brug af opløsningsmidler eller tungmetaller. Niclas havde været glad for at arbejde med materialet, og de andre beboere bed mærke i at Superwood havde modtaget EU’s miljøpris og gennem flere år er blevet testet af Teknologisk Institut, der konkluderer at træets levetid er blevet forlænget mindst seks gange.

”Der var dog en lille hage”, fortæller Niclas, ”nu hvor vi skulle i gang med den bekostelige renovering, ønskede vi også at også at udskifte de triste eternitplader på den nederste del af bygningen. Eternitpladerne havde været et nødvendigt onde, fordi de i modsætning til træ opfylder brandmyndighedernes krav om brandsikring ved bygninger i flere etager. Så umiddelbart så det ud til, at Superwood ikke kunne leve op til dette krav.”

Når brugere og virksomheder samarbejder
Niclas og Superwood beslutter sig dog for at arbejde videre for at løse den nye problemstilling. Sammen med den svenske virksomhed Woodsafe gik man i gang med at finde ud af om var muligt at brand-imprægnere Superwood. Svenske Woodsafe var positiv over udfordringen, især fordi deres fremstillingsmetode, ligesom hos Superwood, var baseret på en miljøvenlig proces. Hidtil var det ikke lykkes at fremstille et komplet træ-produkt, der både var imprægneret mod råd og svamp og som kunne leve op til de svenske brandmyndigheders specifikke krav, samtidigt med at processen hele vejen igennem er miljøvenligt. Det skulle dog vise sig at det lykkes med Superwood.

Den første lastbil med Superwood har nu krydset grænsen til Sverige og den første gavl har fået sin nye sikre træbeklædning. Beboerne kan nu se frem til at få brandvæsenets stempel på, at opgaven er løst, så resten af boligkomplekset kan blive iført sin nye og holdbare træbeklædning.

Ingen kommentarer: